Ashtanga

Ashtangayogan består av noggrant utarbetade rörelser som utförs i en särskild följd. Det kallas för en serie. Som nybörjare börjar man med den första delen av den första serien (yoga chikitsa), som avgiftar och renar kroppen.

Rörelsernas ordningsföljd är speciellt utarbetad och ska följas noggrant, eftersom varje ställning är en förberedelse för nästa, och bygger upp den styrka och balans som behövs för att gå vidare. Varje serie ska fullföljas innan man går vidare till nästa.

Oavsett vilken serie man utför börjar man alltid med att göra den så kallade solhälsningen. Den finns i två varianter med olika svårighetsgrad, A och B, och utförs för att värma upp kroppen.

I ashtangayogan förekommer även något som kallas vinyasa. Det innebär att man synkroniserar sin andning med sina rörelser. Andningen är en mycket viktig del av yogan.

Även ditt sinne påverkas av yogan. Med fokuset på rörelserna och den djupa andningen följer en sänkt stressnivå och ett lugn som många upplever som en lika värdefull aspekt av yogan som den förbättrade fysiska formen.

Våra Ashtanga klasser

Tisdag  19.15-20.30 Ashtanga lugn Maria ((30 april valborg utgår) 7:e ma, 21:a maj, 28:e maj, 4:e juni, läs nedan)
Onsdag 07.00-08.30 Mysore Maria 
Torsdag 17.30-19.00 Ashtanga Fortsättning/Mysore Maria 
              19.15.-20.30 Grundkurs Joakim (Start 25:e april, läs nedan)
Fredag  11.00-12.00 Öppen nivå/Nybörjare/Passar alla Maria 
Söndag  09.00-10.45 Mysore Annika  (Start tid senast 09.30) 2:a maj Ledd half primary
               
Du väljer själv om du har månadskort/klippkort eller anmäler dig via kurser!

Kurser

Grundkurs - Ashtangayoga 
Torsdag kl.19.15-20.30, 5 ggr 800kr (ingår vid månadskort) Joakim
Här får du lära dig Ashtangayogans grunder. Du får en ordentlig genomgång av uppvärmningsövningarna solhälsning A och B, de första stående övningarna i första serien, samt några sittande och avslutande övningar. Vi ger dig också grundläggande kunskap om filosofin bakom ashtangayogan.

Det vanligaste är att man behöver gå denna kurs 2 omgångar, därefter anmäler man sig vidare till nivå 1 eller nivå 2 efter samtal med instruktören vad som passar bäst. Att köpa ett klippkort efter avslutat kurs är också ett vanligt alternativ. Grundkurs som startar januari 2019 har du tom 31:e maj 2019 att ta igen missade klasser. Grundkurs som startar april 2019 har du tom 30:e sep 2019 att ta igen missade klasser. 
Start: Tors 25:e april
Lärare: Joakim
Anmäl dig och betala din kurs här

Grundkurs helg + 5 yogaklasser 
Denna helgkurs är till för dig som är ny inför fysisk yoga eller inte har gått på en studio innan.

På våra Ashtanga mysore yogalektioner så hittar vi sätt att möta just dina behov. Vi fokuserar på din kropp, din lust, din ork, dina utmaningar, på ett sätt som det inte alltid finns utrymme för på andra yogalektioner i grupp. De konkreta kunskaper du får med dig efteråt gör att du kan börja välja din egen väg och dina egna variationer i yogan.
Vi är 2 lärare på kursen hela vägen så det finns massor av hjälp att få. Om du tidigare tvekat och trott att yoga inte passar dig oavsett anledning så är det NU, inte sen du ska ge detta en chans!
Ingen kan vara för stor, för stel, för klumpig, för trög, Vi anpassar yogan för dig!
På så sätt blir yogan mer välgörande, stärkande och rolig för just dig!

Max 15 deltagare!
Föranmälan krävs.

Tid: Lördag 27:e april 11.00-13.00
       Söndag 28:e april 11.00-13.00
       + 5 valfria klasser de 5 kommande veckorna. I slutet av helgkursen gör vi en plan och bestämmer vilka klasser ni följer oss lärare vidare i.
Pris: 1200kr (om du tecknar månadskort ingår kursen)
Lärare: Maria & Joakim
Anmälan och betalning
Anmälan och betalning Vk/Vf kundklubb

Ashtanga Lugn - Nystart 23:e april
Tisdagar 19.15-20.30, 5 ggr 800kr (ingår vid månadskort) Maria

Känner du att armar och ben är för långa för att kunna Yoga, eller kanske är det tvärt om, att armar och ben känns för korta, eller är magen och bysten i vägen för att kunna göra yogaövningarna? 
Kanske anser du att du är för stel (!) för att yoga eller känner att du ej hänger med riktigt på de vanliga klasserna?
Du bestämmer själv om du passar in i denna grupp!
Här jobbar vi i en mindre grupp på en fast tid under 5 veckor där erfarna Maria har tid att hjälpa alla att hitta alternativ som passar din kropp.
Vi jobbar med enkla Yogaövningar och använder oss av hjälpmedel som klossar, rep och väggar där det behövs.
Yogastilen vi följer på denna kurs är Ashtanga samt inslag av Yin.

Yogans fina effekter är till för alla! Varmt välkommen att anmäla dig!
Kom med du med, vi har så roligt på våra kvällar, men vi vill bli fler!
Sista klassen går 19:e mars denna termin.
Nystart 5 ggr: 23:e april
(30 april valborg utgår) 7:e ma, 21:a maj, 28:e maj, 4:e juni
Anmälan och betalning 

Mysorestyle
Onsdagar 07.00-08.30 Maria
Torsdagar 17.30-19.00 Maria/Annika
Fredagar 07.00-08.30 Maria/Joakim
Söndagar 09.00-10.45 Annika (
Starta senast 9.30)

Mysore, som har fått sitt namn efter den stad i Indien där Ashtangayogans grundare undervisade i många år, är det traditionella sättet att utföra Ashtanga Yoga på. Här utför du övningarna i din egen takt så långt som du kan i serien. Läraren finns hela tiden med i salen och hjälper dig med de fysiska justeringar du kan behöva. Alla elever yogar alltså i sin egen rytm. Om du vill prova på våra Mysore-klasser är det bra om du först rådfrågar din instruktör, och att du kan ordningen på solhälsningarna och de första stående rörelserna. Denna klass hoppar många till efter grundkursen då alla som kan grunderna kan delta på sin nivå.