Ashtanga

Ashtangayogan består av noggrant utarbetade rörelser som utförs i en särskild följd. Det kallas för en serie. Som nybörjare börjar man med den första delen av den första serien (yoga chikitsa), som avgiftar och renar kroppen.

Rörelsernas ordningsföljd är speciellt utarbetad och ska följas noggrant, eftersom varje ställning är en förberedelse för nästa, och bygger upp den styrka och balans som behövs för att gå vidare. Varje serie ska fullföljas innan man går vidare till nästa.

Oavsett vilken serie man utför börjar man alltid med att göra den så kallade solhälsningen. Den finns i två varianter med olika svårighetsgrad, A och B, och utförs för att värma upp kroppen.

I ashtangayogan förekommer även något som kallas vinyasa. Det innebär att man synkroniserar sin andning med sina rörelser. Andningen är en mycket viktig del av yogan.

Även ditt sinne påverkas av yogan. Med fokuset på rörelserna och den djupa andningen följer en sänkt stressnivå och ett lugn som många upplever som en lika värdefull aspekt av yogan som den förbättrade fysiska formen.

Våra Ashtanga klasser

Onsdag 07.00-08.30 Mysore Maria start 9:e jan
Torsdag 17.30-19.00 Ashtanga Fortsättning/Mysore Maria start 10:e jan
              19.15.-20.30 Grundkurs Joakim start 17 jan
Fredag   07.00-08.30 Mysore Maria/Joakim 18:e jan
              11.00-12.00 Öppen nivå/Nybörjare/Passar alla Maria 11:e jan
Söndag  09.00-10.45 Mysore Annika 6:e jan
               11.00-12.30 Fortsättningskurs ashtanga & filosofi - Maria & Joakim start 20:e jan

Du väljer själv om du har månadskort/klippkort eller anmäler dig via kurser!

Kurser

Grundkurs Ashtangayoga 
Torsdag kl.19.15-20.30, 10 ggr 1600kr (ingår vid månadskort) Joakim
Här får du lära dig Ashtangayogans grunder. Du får en ordentlig genomgång av uppvärmningsövningarna solhälsning A och B, de första stående övningarna i första serien, samt några sittande och avslutande övningar. Vi ger dig också grundläggande kunskap om filosofin bakom ashtangayogan.

Det vanligaste är att man behöver gå denna kurs 2 omgångar, därefter anmäler man sig vidare till nivå 1 eller nivå 2 efter samtal med instruktören vad som passar bäst. Att köpa ett klippkort efter avslutat kurs är också ett vanligt alternativ. Grundkurs som startar januari 2019 har du tom 31:e maj 2019 att ta igen missade klasser.
Start: Tors 17:e Jan 2019 
Lärare: Joakim
Anmäl dig och betala din kurs här

Fortsättningskurs Ashtanga med Yogafilosofi 
Söndag kl. 11.00-12.30, 10 ggr 1600kr (ingår vid månadskort) - Maria & Joakim

På denna yogaklass möter du Maria och Joakim som tillsammans kommer att guida dig vidare på din yogaresa. Varje Yogaklass startar med en 10 minuters filosofilektion där Joakim fördjupar era kunskaper i Ashtangayogans 8 grenar. 
Fokus på filosofi stunden med start i Januari kommer vara Patanjalis Yoga sutra, där Joakim går igenom 1-2 sutror i starten av var klass. Därefter kommer Maria leda er i den fysiska yogan med Joakim som assistent. Så här finns det chans att få mycket individuell hjälp under klassen.

Den här klassen passar både dig som är en relativt ny ashtanga-utövare och dig som hållit på en längre period. Klassen håller ett ganska högt fysiskt tempo (men som med all Ashtangayoga går tempot att anpassa efter dig som individ).
Vi utvecklar de positioner vi redan kan med hjälp av fokus på linjering, drishti, andning och bandhas samt bygger på med nya övningar eftersom. 
 
Förkunskaper: Yogastudions grundkurs eller Solhälsning A och B
start: Sön 20:e jan 2019
Anmälan & betalning

Ashtanga Lugn
Tisdagar 19.15-20.30, 10ggr 1600kr (ingår vid månadskort) Maria

Känner du att armar och ben är för långa för att kunna Yoga, eller kanske är det tvärt om, att armar och ben känns för korta, eller är magen och bysten i vägen för att kunna göra yogaövningarna? 
Kanske anser du att du är för stel (!) för att yoga eller känner att du ej hänger med riktigt på de vanliga klasserna?
Du bestämmer själv om du passar in i denna grupp!
Här jobbar vi i en mindre grupp på en fast tid under 10 veckor där erfarna Maria har tid att hjälpa alla att hitta alternativ som passar din kropp.
Vi jobbar med enkla Yogaövningar och använder oss av hjälpmedel som klossar, rep och väggar där det behövs.
Yogastilen vi följer på denna kurs är Ashtanga samt inslag av Yin.

Yogans fina effekter är till för alla! Varmt välkommen att anmäla dig!
Kom med du med, vi har så roligt på våra kvällar, men vi vill bli fler!
Anmälan och betalning 

Mysorestyle
Onsdagar 07.00-08.30 Maria
Torsdagar 17.30-19.00 Maria/Annika
Fredagar 07.00-08.30 Maria/Joakim
Söndagar 09.00-10.45 Annika

Mysore, som har fått sitt namn efter den stad i Indien där Ashtangayogans grundare undervisade i många år, är det traditionella sättet att utföra Ashtanga Yoga på. Här utför du övningarna i din egen takt så långt som du kan i serien. Läraren finns hela tiden med i salen och hjälper dig med de fysiska justeringar du kan behöva. Alla elever yogar alltså i sin egen rytm. Om du vill prova på våra Mysore-klasser är det bra om du först rådfrågar din instruktör, och att du kan ordningen på solhälsningarna och de första stående rörelserna. Denna klass hoppar många till efter grundkursen då alla som kan grunderna kan delta på sin nivå.